Dictionar imobiliar
In aceasta sectiune va prezentam termeni folositi frecvent in domeniul imobiliar.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Litera: C
-
Cadastre de specialitate
Subsisteme de evidentã si inventariere sistematicã din punct de vedere tehnic si economic a bunurilor imobile, specifice unor domen… vezi definitie.
-
Cadastru
Sistemul unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica prin care se realizeaza identificarea, inregistrarea, reprezentarea pe ha… vezi definitie.
-
Capacitate de folosinta a persoanei fizice
Expresie ce desemneaza aptitudinea individului de a avea drepturi si obligatii. Prin acest concept se exprima calitatea omului de a fi subiect de drept sau. In alti termeni, aptitudinea sa de a fi titular de drepturi si obligatii.
-
Capacitate de folosinta a persoanei juridice
Aptitudinea generala si abstracta a persoanei juridice de a avea drepturi si obligatii care se circumscriu scopului avut in vedere la infiintarea ei. Este inalienabila.
-
Carte funciara
Sistem unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica prin care se realizeaza identificarea, inregistrarea, reprezentarea p… vezi definitie.
-
Categorie de folosinta a terenului
Caracterizare codificatã din punct de vedere al destinatiei terenului în functie de scopul pentru care este utilizat (agricol, silvic, construcþii, cãi de comunicatii, exploatare minierã, etc.)
-
Certificat de mostenitor
Este un titlu în temeiul căruia persoana pentru care s-a emis face dovada calităţii sale de moştenitor. Este reglementat de Legea n… vezi definitie.
-
Certificatul de Urbanism (C.U.)
Certificatul de Urbanism este un act public emis de Autoritatile administratiei publice locale, prin care se fac cunoscute sol… vezi definitie.
-
Clauza contractuala
Stipulatie inclusa de parti, in virtutea principiului libertatii conventiilor, in continutul contractului lor.
-
Codificare cadastrala
Operatiunea prin care se atribuie numere identificatoare (coduri) de recunoastere unicã a corpurilor de proprietate în raport cu proprietarul.
-
Coeficientul de Utilizare al Terenului (C.U.T.-ul)
Exprima raportul dintre Suprafata Construita Desfasurata a tuturor nivelurilor (SD) si suprafata terenului (S).
-
Comunitate de bunuri
Conform art.30 C.Fam., bunurile dobandite in timpul casatoriei intra sub incidenta comunitatii de bunuri, adica se prezuma ca sunt bunu… vezi definitie.
-
Concesiune
O convenţie între stat şi concesionar prin care ultimul capătă dreptul de a exploata terenuri petroliere, miniere, întreprinderi etc. aparţinând … vezi definitie.
-
Constructie
O proprietate sau o parte dintr-o proprietate construitã cu o utilizare distinctã pentru proprietar, care apartine unei persoane sau mai multor … vezi definitie.
-
Contract
Act juridic civil constând în acordul de voinţă între două sau mai multe persoane, încheiat în scopul de a crea, modifica sau stinge între ele drep… vezi definitie.
-
Contractul de antrepriza
Este un contract care se încheie între antreprenor (meseriaş, întreprinzător), care se obligă să execute pe riscul său o anumită lu… vezi definitie.
-
Contractul de comision
Este contractul prin care o persoană (comisionar) se obligă să săvârşească pe numele său, dar pe cheltuiala altei persoane (comitent)… vezi definitie.
-
Contractul de comodat
Un contract încheiat între comodant şi comodator în baza căruia primul remite spre folosinţă temporară celui din urmă un lucru cu obli… vezi definitie.
-
Contractul de donatie
Este un contract prin care o persoană numită donator transferă irevocabil dreptul său de proprietate asupra unui sau mai multor bunuri… vezi definitie.
-
Contractul de intretinere
Este un contract translativ de proprietate, prin care o persoană transmite unul sau mai multe bunuri determinate, ori o sumă de ba… vezi definitie.
-
Contractul de locatiune
Un contract în baza căruia o persoană numită locator se obligă să asigure altei persoane numită locatar (chiriaş) folosinţa integral… vezi definitie.
-
Contractul de mandat
Contract prin care o persoana, numită mandatar, se obligă să încheie acte juridice pe seama unei alte persoane, numită mandant, pe care… vezi definitie.
-
Contractul de renta viagera
Contract prin efectul caruia o persoana numita credirentier, instraineaza un bun sau plateste o suma de bani (numita capital) ca… vezi definitie.
-
Contractul de schimb
Este un contract prin care părţile îşi dau (transmit) reciproc proprietatea unui lucru pentru alt lucru (art. 1405, Codul civil).
-
Contractul de sublocatiune
Acord de vointe in temeiul caruia locatarul care a dobandit folosinta temporara a unui bun pe baza unui contract de locatiune subinchiriaza acel bun unui tert (sublocatar) care se obliga sa plateasca chirie.
-
Contractul de vanzare-cumparare
Este un contract prin care una din părţi (vânzătorul) transferă proprietatea unui bun al său asupra celeilalte părţi (cumpăr… vezi definitie.
-
Corp cladire
Parte componentã a unei clãdiri, delimitatã dupã urmãtoarele criterii:
- sistemul arhitectonic si constructiv determinat de fatade si mate… vezi definitie.
-
Corp de proprietate
Una sau mai multe parcele alipite, aparþinând aceluiasi proprietar.
- Categorii Imobile
- Garsoniere (21)
- Apartamente 2 camere (19)
- Apartamente 3 camere (13)
- Apartamente 4 camere (3)
- Case (140)
- Terenuri intravilane (123)
- Terenuri extravilane (29)
- Spatii / Hale (88)
- Contracte
- Contract de vizionare
- Contract intermediere
- Info pentru cumparatori
- Despre judetul Dambovita
- Servicii conexe
- Stiri imobiliare
- Dictionar imobiliar