Despre Provita de Sus, judetul Prahova
Afla mai multe informatii despre localitatea Provita de Sus din judetul Prahova.
-
Ce ar trebui sa cunosc?
Comuna Proviţa de Sus este amplasată în extremitatea central-vestică a judeţului Prahova, la graniţa cu judeţul Dâmboviţa, fiind situată la 40 de km distanţă de Ploieşti, reşedinţa de judeţ, şi la 10 km de Câmpina, cel mai apropiat oraş. Din punct de vedere geomorfologic, localitatea este aşezată în zona dealurilor subcarpatice, pe valea râului Proviţa. Conform datelor deţinute în prezent, Proviţa de Sus a luat fiinţă în anul 1550, când primii locuitori s-au ascuns pe aceste meleaguri pentru a se feri din calea războaielor. Numele aşezării a fost preluat de la râul Proviţa sau Prahovit, care înseamnă „Prahova cea mică”. Determinantul „de Sus” face referire la poziţionarea aşezării pe valea râului.
Cu o populaţie totală de 2400 de locuitori, din care 40% sunt apţi de muncă, localitatea este alcătuită din 4 sate: Proviţa de Sus, Izvoru, Plaiu şi Valea Bradului. Comuna se învecinează la vest cu judeţul Dâmboviţa, la nord cu comuna Adunaţi, la sud cu comuna Proviţa de Jos, la est cu comuna Poiana Câmpina şi la nord-est cu staţiunea balneo-climaterică Breaza.
Căi de acces
Accesul în comună se face prin intermediul drumului naţional 1, drumului judeţean 100E şi al drumului european E60. La 8 km depărtare de localitate se află gara Câmpina pe unde trec linii de transport feroviar de persoane şi mărfuri.
Utilităţi
Comuna este racordată în proporţie de 100% la reţeaua de energie electrică şi în proporţie de 70% la reţeaua de alimentare cu gaze naturale. Localnicii beneficiază de asemenea de sevicii de telefonie fixă şi mobilă, cablu TV şi conexiune la internet.
Oportunităţi de investiţii
- fabrici de confecţii textile şi de încălţăminte (există personal calificat);
- industria lemnului;
- agroturismul: pensiuni, moteluri, case de vacanţă, campinguri;
- trasee forestiere;
- păstrăvării;
- baze sportive (există o echipă de handball în comună);
- centre de vânătoare şi pescuit;
- centru de procesare a uleiului de jir (există materie primă);
- unităţi de procesare a fructelor de pădure;
- plantaţii de pomi fructiferi şi de viţă de vie;
- centre de colectare a ciupercilor şi plantelor medicinale.
Cultural
În incinta Căminului Cultural se pot admira expoziţii de ţesături tradiţionale realizate manual. Mergând pe acceaşi line a perpetuării valorilor tradiţionale, comuna are şi o trupă de dansuri populare formată din elevi ai şcolii generale din Proviţa de Sus.
Atracţii turistice
- Mormântul mitropolitului Pimen Georgescu, monument istoric (Mitropolitul Pimen al Moldovei şi Sucevei (1853 – 1934), originar din Proviţa de Sus, şi-a început activitatea ecleziastică în calitate de diacon la Catedrala “Sfântul Ioan Botezătorul” din Ploieşti şi a încheiat prin a fi înmormântat în curtea bisericii din satul natal);
- Schitul “Adormirea Maicii Domnului”, ctitorit în anul 1629 de ieromonahul Gherman şi rezidit în 1787 de vătaful de plai Mihail (Mihalache), arhimandritul Gheorghe şi altii a devenit biserica satului de reşedinţă în anii 1834 – 1835.
- Valea Proviţei.
Localitati invecinate
Localitatea Provita de Sus are o populatie de 0 locuitori.
-
Harta zonei Provita de Sus
Cum ajung in Provita de Sus?
Afla cum ajungi in Provita de Sus. Alege orasul tau de plecare si iti sunt furnizate informatii exacte despre traseu.
- Categorii Imobile
- Garsoniere (17)
- Apartamente 2 camere (12)
- Apartamente 3 camere (8)
- Apartamente 4 camere (2)
- Case (131)
- Terenuri intravilane (112)
- Terenuri extravilane (28)
- Spatii / Hale (92)
- Contracte
- Contract de vizionare
- Contract intermediere
- Info pentru cumparatori
- Despre judetul Dambovita
- Servicii conexe
- Stiri imobiliare
- Dictionar imobiliar